Cine suntem?

Inițiativa pentru Antropologie Utilă este fondată de Anna Berza, Aurelia Cășaru și Ștefan Niță. Deși avem în comun pasiunea pentru antropologie, venim din domenii diferite: Aura a terminat Facultatea de Matematică, este pasionată de design vestimentar și are o asociație care promovează valorile tradiționale cu scopul de a oferi șanse egale persoanelor din mediul rural. Anna a studiat Traducere și Interpretariat la Facultatea de Limbi Străine, este pasionată de fotografie și de grafică și s-a decis pe la 9 ani că vrea să se facă antropolog (deși pe vremea aia nu știa că se cheamă așa). Ștefan a studiat Științe Economice și Jurnalism, este fascinat de India și scrie poezii.

Ne-am cunoscut în anul 2015, fiind toți trei colegi la masteratul de Etnologie, Antropologie culturală și Folclor al Facultății de Litere din București.

De ce este nevoie de Inițiativa pentru Antropologie Utilă?

Am realizat că este nevoie de o inițiativă de genul acesta undeva în anul 2 de masterat – chiar pe la sfârșit. Ne pregăteam disertațiile, ne apropiam de absolvire și ne întrebam ce se va întâmpla după aceea. Am învățat în timpul anilor de studiu că antropologia poate răspunde unor întrebări cruciale pentru societate și că metodele antropologice oferă o perspectivă unică – greu de accesat prin intermediul altor discipline – asupra comunităților. Din păcate, această cunoaștere rămâne deseori ferecată între pereții instituțiilor academice sau este direcționată în proiecte de cercetare fără o finalitate tangibilă. Teoretic, metodele de cercetare specifice antropologiei ar trebui să le deschidă absolvenților porțile pentru a lucra în aproape orice domeniu, aducându-și contribuția prin prisma cunoștințelor lor de specialitate. Practic, locurile în care poți aplica ceea ce știi să faci ca antropolog sunt foarte puține momentan (mai ales în România, dar și la nivel global).

Din dorința de a schimba acest lucru am înființat în toamna anului 2017 grupul informal (viitoarea asociație) Inițiativa pentru Antropologie Utilă. Scopul nostru principal va fi realizarea de cercetări antropologice ale căror rezultate pot fi aplicate în proiecte utile pentru comunitate și societate. Așadar, toate inițiativele noastre vor avea două etape: cea de cercetare și cea de aplicare. În paralel, ne propunem să familiarizăm publicul cu antropologia, să explicăm și să exemplificăm ceea ce poate și ceea ce știe să facă un antropolog, ce metode folosește această știință, ce ramuri are, ce o caracterizează și ce o face să fie diferită de alte științe umaniste. Pe lângă valoarea academică a antropologiei (pe care nu o contestăm absolut deloc), vom scoate mereu în evidență și utilitatea practică a acesteia. Pe termen lung, Inițiativa pentru Antropologie Utilă își dorește să creeze și un spațiu de întâlnire (virtual sau fizic) în care studenții și absolvenții de antropologie și potențialii angajatori din mediul de afaceri să se poată întâlni și cunoaște. Credem cu tărie că antropologii pot fi deosebit de folositori – poate chiar indispensabili – în mediul de afaceri, dar și la nivel instituțional și că acest lucru va fi din ce în ce mai vizibil în viitorul apropiat. Un prim argument ar fi că și noi venim din domenii diferite și recunoaștem modalitățile prin care antropologia le-ar putea fi utilă.