A venit momentul să vi-i prezentăm pe cei 4 speakeri pe care veți avea ocazia să îi întâlniți, să îi ascultați și să îi întrebați vrute și nevrute în timpul Why Romania Needs Anthropology: On mental health.

Corina Enache (stânga sus), Valentin Toma (dreapta sus), Ioana Pop (stânga jos), Lavinia Țânculescu (dreapta jos)

Prima noastră vorbitoare, care ne va introduce în lumea antropologiei aplicate, vine tocmai din Olanda.

Corina Enache este o antropoloagă din România care locuiește momentan în Amsterdam, după mulți ani în care a trăit și a lucrat peste tot prin lume. După ce a lucra în mediul corporate, specializându-se pe inovație globală, ea a studiat antropologie culturală și a realizat cât de bine poate îmbina aceste două domenii. Chiar asta face acum, în cadrul The Sweet Spot, o companie care conectează antropologia culturală cu  mediul de afaceri, din dorința de a înțelege comportamentul uman din interiorul și din exteriorul corporațiilor. Datorita interesului pe care îl are pentru tehnologie și pentru modul în care oamenii interacționează cu aceasta, ea a ajuns să găzduiască, împreună cu colega ei Angel Bennett, și un podcast internațional pe teme care țin de științele sociale și de tehnologie – The Human Show.

În continuare, veți avea ocazia să îl ascultați pe Valentin-Veron Toma, doctor în științe medicale, antropolog medical și șef al secției de Antropologie Culturală la Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer” din București. A studiat întâi medicina, la UMF „Carol Davila”, s-a apropiat de antropologie, absolvind un masterat în domeniu, și a obținut apoi doctoratul în specialitatea Psihiatrie. Cariera sa de peste 20 de ani este greu de rezumat într-un singur paragraf. Putem sublinia faptul că în anul 2000 a inițiat în cadrul IAFR un program de cercetare în disciplina „Medical Anthropology”, că a dezvoltat numeroase proiecte de cercetare în sfera „Medical Humanities” – un domeniu de graniță care îmbină concepte și metode din antropologia medicală și istoria medicinei – și că în prezent colaborează cu dr. Sabina Stan, de la Dublin City University, în cadrul unui proiect pe tema migrației transfrontaliere și a turismului medical în Uniunea Europeană. Nu putem decât să ne bucurăm că va fi alături de noi și ne va împărtăși din experiența sa.

După pauză, ne va vorbi Ioana Pop, medic primar psihiatru și psihoterapeut. După ce a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, ea s-a specializat în psihiatrie la Spitalul „Dr. Alexandru Obregia” din București. Are mai bine de 10 ani de experiență în acest domeniu, în prezent desfășurând-și activitatea în cadrul Centrului de Psihiatrie și Psihoterapie PsyClass din capitală. Pe lângă aceasta, Ioana Pop este acreditată ca psihoterapeut cu formare în Analiza Tranzacțională și competență de Master Practitioner în NLP. Are experiență și în terapia adicțiilor și în body psychotherapy. A fost voluntar și co-trainer în cadrul proiectului „Winrock” al Centrului Parteneriat pentru Egalitate, dedicat prevenției violenței domestice. În cadrul WRNA, ea ne va prezenta câteva direcții pe care crede că antropologii și profesioniștii în domeniul sănătății mintale le-ar putea aborda împreună, bucurându-se reciproc de viziunea și expertiza celorlalți.

Ultima, dar nu cea din urmă, este Lavinia Țânculescu, doctor în psihologie și absolventă a unui master în Antropologie Culturală și Folclor.

Ea și-a dezvoltat cariera profesională pe trei paliere. În primul rând, ca psiholog clinician principal, supervizor și psihoterapeut de formare analitică, lector universitar la Facultatea de Psihologie, din cadrul Universității Hyperion. În al doilea rând, ea are o experiență vastă în psihologia muncii și cea organizațională, fiind manager senior în domeniul capitalului uman, lucrând cu organizații din România și din străinătate de peste 17 ani. Nu în ultimul rând, Lavinia Țânculescu este interesată de modul în care psihologia se îmbină cu antropologia și este membră a Rețelei Europene de Antropologie Psihologică, din cadrul Asociației Europene de Antropologie Socială. Având o perspectivă dublă – atât ca psiholog, cât și ca antropolog, ea este cea mai potrivită pentru a încheia această serie de prezentări.

La final, în cadrul unui panel de discuții vom încerca să răspundem împreună la întrebarea: „Cum putem lucra împreună pentru a crea un sistem de sănătate mintală orientat pe beneficiar (fie el pacient sau aparținător)?”

Pe tot parcursul evenimentului vor fi nenumărate ocazii în care publicul va putea pune întrebări sau face comentarii. Vă încurajăm să vă înscrieți și vă așteptăm cu drag pe 1 iunie!

Facebook event: https://www.facebook.com/events/429378017855572

Formular de înscriere: https://www.surveymonkey.com/r/MWNJ8ZW

Donează pentru eveniment: https://asociatiaiau.ro/2019/04/18/doneaza/