Inițiativa pentru Antropologie Utilă anunță primul său proiect de cercetare: un studiu asupra emigrației românești contemporane (după anul 2001).

Despre emigrația masivă a românilor se vorbește și s-a vorbit mult, tema fiind una pe cât de dezbătută, pe atât de sensibilă și dureroasă pentru societatea românească. Articole, emisiuni, interviuri, statistici, cifre, fotografii și estimări – le-am citit și le-am văzut cu toții și totuși subiectul este departe de a fi epuizat.

Noi ne propunem o cercetare calitativă a emigrației românești, în care vom pune accentul pe urmările pe care le are aceasta atât asupra persoanelor care pleacă din țară, cât și asupra prietenilor și familiilor lor care rămân în urmă.

Prima etapă a proiectului nostru va fi cea de strângere și analiză a datelor. Vom face observație și vom lua interviuri, perioada Sărbătorilor fiind ideală pentru că mulți români plecați în străinătate aleg să se întoarcă pentru a le petrece în țară. Estimăm că în primăvară vom avea primele rezultate, pe care abia așteptăm să le împărtășim publicului.

Va urma o etapă intermediară, în care vom încerca să obținem finanțare pentru partea a doua a proiectului nostru – cea aplicată. Nu vă spunem încă în ce va consta aceasta, dar sperăm că vom putea dezvălui surpriza cel târziu la începutul verii. Particularitatea Inițiativei noastre este exact aceasta: vom încerca mereu să aducem în fața publicului larg rezultatele cercetărilor noastre și să le prezentăm într-o manieră utilă și ușor de înțeles și pentru cei din afara domeniului.

end of kiss and fly